Взаємозалежність формування вакцинального імунітету і активності стовбурових гемопоетичних одиниць - А.Ю. Волянський (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 615.371/.372-084А.Ю. ВолянськийДУ «Інститут мікробіології та імунології ім. І.І. Мечникова НАМН України», м. ХарківВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ ФОРМУВАННЯ ВАКЦИНАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ І АКТИВНОСТІ СТОВБУРОВИХ ГЕМОПОЕТИЧНИХ ОДИНИЦЬВивчено a-взаємозв'язок формування вакцинального імунітету і клітинних перебудов у кістковому мозку експериментальних тварин, імунізованих різними типами вакцин. Вироблення напруженого довготривалого імунітету асоціюється з активацією стовбурових клітин і посиленням їх диференціювання у мієлоїдному напрямі. Подібний процес був більш вираженим при щепленні молекулярними, комбінованими вакцинами, а також при вторинній імунізації.Ключові слова: вакцинальний імунітет, стовбурові кровотворні клітини, вторинна імунізація.А.Ю. ВолянскийВЗАИМОЗАВИСИМОСТЬ ФОРМИРОВАНИЯ ВАКЦИНАЛЬНОГО ИММУНИТЕТА И АКТИВНОСТИ СТВОЛОВЫХ ГЕМОПОЭТИЧЕСКИХ ЕДИНИЦИзучена взаимосвязь формирования вакцинального иммунитета и клеточных перестроек в костном мозге экспериментальных животных, иммунизированных разными типами вакцин. Выработка напряжённого продолжительного иммунитета ассоциируется с активацией стволовых клеток и усилением их дифференцировки в миелоидном направлении. Подобний процесс был более выраженным при вакцинации молекулярными, комбинированными препаратами, а также при повторной иммунизации.Ключевые слова: вакцинальный иммунитет, стволовые кроветворные клетки, повторная иммунизация.A.Yu. VolyanskiyINTERDEPENDENCY OF VACCINAL IMMUNITY FORMING AND HEMATOPOIETIC STEM CELLS ACTIVITYThe correlation of vaccinal immunity forming and cell change in bone marrow of vaccinated of different types vaccines experimental animals were investigated. The formation of strained and long immunity associated with stem cells activation and intensification of their differentiation in the myeloid direction. This process was more expressed by vaccination of molecular, multipartial vaccines, and repeated immunization.Key words: vaccinal immunity, hematopoietic stem cells, repeated immunization.Поступила 03.01.12