Морфологічна характеристика зачатків зубів новонародженого щура при експериментальній затримці внутрішньо утробного розвитку - С.А. Морозов (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 591.431.4:591.016С.А. МорозовДЗ «Луганський державний медичний університет»МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАЧАТКІВ ЗУБІВ НОВОНАРОДЖЕНОГО ЩУРА ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ЗАТРИМЦІ ВНУТРІШНЬО УТРОБНОГО РОЗВИТКУПредставлені морфологічні і морфометричні характеристики зачатків зубів новонародженої особини щура, народженої в результаті гестації, ускладненої затримкою внутрішньоутробного розвитку плода. Виявлено особливості морфогенезу твердих тканин зуба при затримці внутрішньоутробного розвитку, встановлено ознаки незрілості та патоморфологічні зміни в зачатках зуба. Морфометричне дослідження дозволило виявити уповільнення росту і диференціювання зубних зачатків. Останні характеризувалися наявністю гіпоплазії емалі зубів важливого маркера ретардації дозрівання твердих тканин зуба. Результати роботи запропоновано використовувати як основу для експериментального пошуку шляхів корекції структурної схильності зуба до каріозного ураження.Ключові слова: зачаток зуба, експеримент на тваринах, затримка внутрішньо утробного розвитку, морфологія.С.А. МорозовМОРФОЛОГИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАЧАТКОВ ЗУБОВ НОВОРОЖДЁННОЙ КРЫСЫ ПРИ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЙ ЗАДЕРЖКЕ ВНУТРИУТРОБНОГО РАЗВИТИЯПредставлены морфологические и морфометрические характеристики зачатков зубов новорождённой особи крысы, рождённой в результате гестации, осложнённой задержкой внутриутробного развития плода. Выявлены особенности морфогенеза твердых тканей зуба при задержке внутриутробного развития, установлены признаки незрелости, патоморфологические изменения в зачатках зуба. Морфометрическое исследование позволило выявить замедление роста и дифференцировки зубных зачатков. Последние характеризовались наличием гипоплазии эмали зубов важного маркёра ретардации созревания твердых тканей зуба. Результаты работы предложено использовать как основу для экспериментального поиска путей коррекции структурной склонности зуба к кариозному поражению.Ключевые слова: зачаток зуба, эксперимент на животных, задержка внутриутробного развития, морфология.S.A. MorozovMORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF NEWBORN RATS' TEETH GERMS IN CASES OF PREGNANCY, COMPLICATED WITH INTRAUTERINE GROWTH RETARDATIONThis paper presents the morphological and morphometric features of the teeth' germs of the newborn rats, born as a result of gestation, complicated by intrauterine growth retardation. The results revealed the morphogenesis of dental hard tissues in cases with intrauterine growth retardation. They were also signs of immaturity and pathomorphological changes in germs tissues. Morphometric studies discovered slower growth and differentiation of dental germs. They were characterized by hypoplasia of the enamel an important marker of retarded hard tissues' maturation. The results may lead to further experimental study of structural components of tooth caries susceptibility and new tools for its compensation.Key words: tooth germ, animal experiments, intrauterine growth, morphology.Поступила 14.01.13