Показники гуморального імунітету у щурів з модельованим гепатопульмональним синдромом - І.Я. Криницька (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 612.017+591.434:616.36-002+616.24-008.6]-001.5І.Я. КриницькаДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України»ПОКАЗНИКИ ГУМОРАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ У ЩУРІВ З МОДЕЛЬОВАНИМ ГЕПАТОПУЛЬМОНАЛЬНИМ СИНДРОМОМВ експерименті на щурах з модельованим гепатопульмональним синдромом досліджено зміни показників гуморального імунітету і вмісту циркулюючих імунних комплексів у сироватці крові. Результати дослідження вказують на виражені порушення з боку гуморальної ланки імунітету, які проявляються зростанням функціональної активності В-лімфоцитів з підвищенням вмісту основних класів сироваткових імуноглобулінів (А, М, G) і збільшенням вмісту циркулюючих імунних комплексів.Ключові слова: гуморальний імунітет, кров, циркулюючі імунні комплекси, гепатопульмональний синдром.И.Я. КриницкаяПОКАЗАТЕЛИ ГУМОРАЛЬНОГО ИММУНИТЕТА У КРЫС С МОДЕЛИРОВАННЫМ ГЕПАТОПУЛЬМОНАЛЬНЫМ СИНДРОМОМВ эксперименте на крысах с моделированным гепатопульмональным синдромом исследовано изменение показателей гуморального иммунитета и содержания циркулирующих иммунных комплексов в сыворотке крови. Результаты исследования указывают на выраженные нарушения со стороны гуморального звена иммунитета, которые проявляются ростом функциональной активности В-лимфоцитов сповышением содержания основных классов сывороточных иммуноглобулинов (А, М, G) и увеличением содержания циркулирующих иммунных комплексов.Ключевые слова: гуморальный иммунитет, кровь, циркулирующие иммунные комплексы, гепатопульмональный синдром.I.Ya. KrynytskaINDEXES OF HUMORAL IMMUNITY IN RATS WITH MODULATED HEPATOPULMONARY SYNDROMEIn experiments on rats with modulated hepatopulmonary syndrome the changes in the indexes ofhumoral immunity in blood were studied. Results of the investigation indicate a pronounced imbalance of humoral immunity, manifested by increasing of functional activity of B-lymphocytes with increasing content of the major classes of serum immunoglobulins (A, M, G) and increasing content of circulating immune complexes.Key words: humoral immunity, blood, circulating immune complexes, hepatopulmonary syndromeПоступила 11.03.13