Показники фагоцитарної ланки імунітету при лікуванні переломів нижньої щелепи в осіб молодого віку - Г.П. Рузін; С.В. Калініченко; О.І. Чирик (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.31:616.176.4-001.5-053.81-085:612.017.1Г.П. Рузін, С.В. Калініченко*, О.І. ЧирикХарківський національний медичний університет *ДУ «Інститут мікробіології та імунології ім. І.І. Мечникова НАМН України», м. ХарківПОКАЗНИКИ ФАГОЦИТАРНОЇ ЛАНКИ ІМУНІТЕТУ ПРИ ЛІКУВАННІ ПЕРЕЛОМІВ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ В ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУОбстежено 80 осіб з травматичними переломами нижньої щелепи, без супутньої соматичної патології. Встановлено, що на момент надходження пацієнтів до стаціонара фагоцитарна ланка імунітету функціонувала без відхилень від вікових норм, встановлених для практично здорових людей. Після проведеного лікування у осіб, які отримували антибактеріальні препарати, порівняно з пацієнтами, які не приймали протимікробних засобів, здатність фагоцитів поглинати й руйнувати мікроорганізми була достовірно нижчою. Зазначене свідчить про пригнічення протимікробними засобами фагоцитарної ланки імунітету.Ключові слова: переломи нижньої щелепи, фагоцитарна активність, антибактері -альні препарати.Г.П. Рузин, С.В. Калиниченко, А.И. ЧирикПОКАЗАТЕЛИ ФАГОЦИТАРНОГО ЗВЕНА ИММУНИТЕТА ПРИ ЛЕЧЕНИИ ПЕРЕЛОМОВ НИЖНЕЙ ЧЕЛЮСТИ У ЛИЦ МОЛОДОГО ВОЗРАСТАОбследовано 80 человек с травматическими переломами нижней челюсти, без сопутствующей соматической патологии. Установлено, что на момент поступления пациентов в стационар фагоцитарное звено иммунитета функционировало без отклонений от возрастных норм, установленных для практически здоровых людей. После проведённого лечения у лиц, получавших антибактериальные препараты, по сравнению с пациентами, которые не принимали проти-вомикробных средств, способность фагоцитов поглощать и разрушать микроорганизмы была достоверно ниже. Полученные данные свидетельствуют об угнетении противомикробными средствами фагоцитарного звена иммунитета.Ключевые слова: переломы нижней челюсти, фагоцитарная активность, антибактериальные препараты.G.P. Ruzin, S.V. Kalinichenko, O.I. ChyrykINDICES OF PHAGOCYTIC COMPONENT OF IMMUNE SYSTEM IN YOUNG ADULTS DURING MANDIBLE FRACTURES TREATMENTThe study involved 80 people with traumatic fractures of the mandible, without concomitant somatic diseases. It was established that phagocytic component of immune system functioned without deviations from age norms in all patients at the admission into hospital. It was found that after treatment in patients treated with antibiotics, compared with patients who were not taking antimicrobial agents, the ability of phagocytes to absorb and destroy microorganisms was significantly lower. The findings suggest that antimicrobials inhibit phagocytic component of immune system.Key words: mandible fractures, phagocytic activity, antibiotics.Поступила 28.10.13