Клініко-функціональна оцінка ефективності протезування з опорою на внутрішньокісткові імплантати при адентії - П.В. Куц; В.П. Неспрядько; Н.О. Гонтар; В.В. Парій (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.314-089.28П.В. Куц, В.П. Неспрядько, Н.О. Гонтар, В.В. ПарійНаціональний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. КиївКЛІНІКО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОТЕЗУВАННЯ З ОПОРОЮ НА ВНУТРІШНЬОКІСТКОВІ ІМПЛАНТАТИ ПРИ АДЕНТІЇВикористання дентальних імплантатів для опори знімних протезів при повній вто-ринній адентії та різкій атрофії альвеолярного відростка щелепи збільшує функціональну ефективність протезів. За даними об'єктивних методів дослідження, функція жування у цих хворих нормалізується через один місяць після протезування й істотно не змінюється протягом трьох років. Балочний і атачментний механізми фіксації повних знімних протезів на дентальні імплантати дають можливість раціонально перерозподілити навантаження, досягти високої технологічності та збільшити термін використання цих протезів.Ключові слова: беззубі щелепи, повний знімний протез, фіксація протеза, вну-трішньокісткові дентальні імплантати.П.В. Куц, В.П. Неспрядько, Н.А. Гонтар, В.В. ПарийКЛИНИКО-ФУНКЦИОНАЛЬНАЯ ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ ПРОТЕЗИРОВАНИЯ С ОПОРОЙ НА ВНУТРИКОСТНЫЕ ИМПЛАНТАТЫ ПРИ АДЕНТИИИспользование дентальных имплантатов для опоры съёмных протезов при полной вторичной адентии и резкой атрофии альвеолярного отростка челюсти увеличивает функциональную эффективность протезов. По данным объективных методов исследования, функция жевания у этих больных нормализуется через один месяц после протезирования и существенно не изменяется в течение трёх лет. Балочный и аттачментный механизмы фиксации полных съёмных протезов на дентальные имплантаты дают возможность рационально перераспределить нагрузку, достичь высокой технологичности и увеличить срок использования этих протезов.Ключевые слова: беззубые челюсти, полный съемный протез, фиксация протеза, внутрикостные дентальные имплантаты.P.V. Kuts, V.P. Nespriad'ko, N.O. Gontar, V.V. ParijСLINIСAL AND FUNCTIONAL ESTIMATION OF EFFICIENCY OF EDENTIA TREATMENT WITH INTRAOSSEOUS IMPLANTS SUPPORTED DENTURESThe usage of dental implants as support for removable dentures in case of complete secondary edentia and severe atrophy of alveolar process of the jaw increases functional efficiency of dentures. According to the data of objective methods of examination, masticatory function in these patients normalizes one month after the denture fabrication and does not change significantly for three years. Bars and attachment mechanisms of retention of complete removable dentures on dental implants provide rational distribution of functional load, high technological effectiveness and prolong the use of these dentures.Key words: toothless jaws, complete denture, denture retention, intraosseous dental implants.Поступила 28.10.13