Ефективність бета-адреноблокаторів з вазодилатуючою дією у осіб з гіпертонічною хворобою та гіперурикемією - Д.К. Милославський; І.О. Снігурська; О.В. Мисниченко; М.Ю. Пенькова; В.В. Божко; О.М. Щенявська (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.12-008.331.1-085.22:616.153.857Д.К. Милославський, І.О. Снігурська, О.В. Мисниченко, М.Ю. Пенькова, В.В. Божко, О.М. ЩенявськаДУ «Національний інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України», м. ХарківЕФЕКТИВНІСТЬ БЕТА-АДРЕНОБЛОКАТОРІВ З ВАЗОДИЛАТУЮЧОЮ ДІЄЮ У ОСІБ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ ТА ГІПЕРУРИКЕМІЄЮВивчені особливості загальноклінічних показників гемодинаміки у спокої і при фізичному навантаженні, параметрів добового моніторування артеріального тиску, морфофункціональні дані, характер ремоделювання серця і судин у хворих на гіпертонічну хворобу з наявністю гіперурикемії. Встановлена порівнянна дозозалежна ефективність b-адреноблокаторів з вазодилатуючою дією - небівололу і карведилолу у обстежених хворих. Обидва препарати вірогідно знижували інтегральні денно-нічні показники АТ, покращували морфофункціональні показники, були метаболічно нейтральними, помірно зменшували концентрацію сечової кислоти в крові хворих.Ключові слова: гіпертонічна хвороба, метаболічні порушення, гіперурикемія, добове моніторування артеріального тиску, морфофункціональні показники, ремоделювання серця і судин.Д.К. Милославский, И.А. Снегурская, О.В. Мысниченко, М.Ю. Пенькова, В.В. Божко, Е.Н. ЩенявскаяЭФФЕКТИВНОСТЬ БЕТА-АДРЕНОБЛОКАТОРОВ С ВАЗОДИЛАТИРУЮЩИМ ДЕЙСТВИЕМ У БОЛЬНЫХ ГИПЕРТОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ С ГИПЕРУРИКЕМИЕЙИзучены особенности общеклинических показателей гемодинамики в покое и при физической нагрузке, параметров суточного мониторирования АД, морфофункциональные данные, характер ремоделирования сердца и сосудов у больных ГБ с наличием гиперурикемии. Установлена сопоставимая дозозависимая эффективность b-адреноблокаторов с вазодилатирующим дейст- вием - небиволола и карведилола у обследованных больных. Оба препарата достоверно снижали интегральные показатели артериального давления в дневное и ночное время, улучшали морфо-функциональные параметры, были метаболически нейтральными, умеренно уменьшали концент -рацию мочевой кислоты в крови больных.Ключевые слова: гипертоническая болезнь, метаболическиe нарушения, гиперурикемия, суточное мониторирование артериального давления, морфофункциональные показатели, ремоделирование сердца и сосудов.D.K. Miloslavsky, I.A. Snegurskaya, O.V. Mysnichenko, M.Y. Pen'kova, V.V. Bozko, E.N. SchenjavskayaBETA-BLOCKERS WITH VAZODILATATED ACTION EFFECTIVENESS IN HYPERTENSIVE PATIENTS WITH HYPERURICEMIAThe features of general clinical haemodynamic parameters in calm conditions and physical loading, the parameters of blood pressure daily monitoring, morphofunctional data, the character of heart and vessels remodelling in hypertensive patients with the presence of hyperuricemia. The high doses depending efficiency of b-blockers with vazodilatated action - carvedilol and nebivolol was examined. Both drugs significantly reduced blood pressure's integrated day-night values, improved morphofunctional parameters were metabolically neutral, moderately reduced the uric acid concentration in patients.Key words: hypertension, metabolic disorders, hyperuricemia, blood pressure monitoring, morphological and functional parameters, heart and vascular remodelling.Поступила 04.10.13