Хірургічне лікування хондромаляцій суглобового хряща колінного суглоба - А.В. Літовченко; М.І. Березка; О.В. Мірошниченко; М.О. Гуліда (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.72-018.3-007.233-089А.В. Літовченко, М.І. Березка, О.В. Мірошниченко, М.О. Гуліда*Харківський національний медичний університет *КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», м. ХарківХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ХОНДРОМАЛЯЦІЙ СУГЛОБОВОГО ХРЯЩА КОЛІННОГО СУГЛОБАЗапропонована артроскопічна хірургічна технологія лікування хворих з хондро-маляцією суглобового хряща колінного суглоба. Проведена порівняльна оцінка клінічної ефективності артроскопічної тунелізації кістково-мозкової порожнини при хондромаляції 3-го та 4-го ступеня. Обґрунтована доцільність і розроблені показання до артроскопічної тунелізації кістково-мозкової порожнини при хондромаляції.Ключові слова: колінний суглоб, ушкодження суглобового хряща, артроскопічна тунелізація кістково-мозкової порожнини.А.В. Литовченко, Н.И. Берёзка, Е.В. Мирошниченко, М.О. ГулидаХИРУРГИЧЕСКОЕ ЛЕЧЕНИЕ ХОНДРОМАЛЯЦИЙ СУСТАВНОГО ХРЯЩА КОЛЕННОГО СУСТАВАПредложена артроскопическая хирургическая технология лечения больных с хондромаляцией суставного хряща. Проведена сравнительная оценка клинической эффективности артроскопической туннелизации костно-мозговой полости при хондромаляции 3-й и 4-й степени. Обоснована целесообразность и разработаны показания к артроскопической туннелизации костно-мозговой полости при хондромаляции.Ключевые слова: коленный сустав, повреждённый суставной хрящ, артроскопическая туннелизация костно-мозговой полости.A.V. Litovchenko, M.I. Berezka, O.V. Miroshnichenko, M.O. GulidaSURGICAL TREATMENT OF CHONDROMALACIA OF THE ARTICULAR CARTILAGE OF KNEEProposed arthroscopic surgical technique of treating patients with chondromalacia of the articular cartilage. A comparative evaluation of the clinical efficacy of arthroscopic through microfracturing medullary cavity with chondromalacia grade 3 and 4. Substantiated expediency and indications for arthroscopic through microfracturing medullary cavity with chondromalacia.Key words: knee, articular cartilage, arthroscopic through microfracturing medullary cavity.Поступила 19.02.14