Експресія рецепторів селектину PSGL-1 на моноцитах при діабетичній нефропатії - В.Ю. Гальчінська; І.І. Топчій; Н.В. Єфімова; П.С. Семенових; О.Л. Борисова (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.61:616.379-008.64-092:616.155.33В.Ю. Гальчінська, І.І. Топчій, Н.В. Єфімова, П.С. Семенових, О.Л. БорисоваДУ «Національний інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України», м. ХарківЕКСПРЕСІЯ РЕЦЕПТОРІВ СЕЛЕКТИНУ PSGL-1 НА МОНОЦИТАХ ПРИ ДІАБЕТИЧНІЙ НЕФРОПАТІЇНа ізольованих моноцитах, виділених з периферичної крові хворих на діабетичну нефропатію і здорових донорів, вивчали експресію рецепторів селектину PSGL-1. Вже на початкових стадіях хвороби має місце суттєве підвищення рівня експресії рецепторів до селектину на моноцитах периферичної крові. Прогресування захворювання супроводжується зниженням експресії PSGL-1. Активація й адгезія моноцитів сприяють виникненню ускладнень цукрового діабету, лабораторною ознакою яких може служити порушення експресії рецепторів селектину.Ключові слова: діабетична нефропатія, молекули міжклітинної адгезії, PSGL-1.В.Ю. Гальчинская, И.И. Топчий, Н.В. Ефимова, П.С. Семеновых, Е.Л. БорисоваЭКСПРЕССИЯ РЕЦЕПТОРОВ СЕЛЕКТИНА PSGL-1 НА МОНОЦИТАХ ПРИ ДИАБЕТИЧЕСКОЙ НЕФРОПАТИИНа изолированных моноцитах, выделенных из периферической крови больных с диабетической нефропатией и здоровых доноров, изучали экспрессию рецепторов селектина PSGL-1. Уже на начальных стадиях болезни имеет место существенное повышение уровня экспрессии рецепторов к селектину на моноцитах периферической крови. Прогрессирование заболевания сопровождается снижением экспрессии PSGL-1. Активация и адгезия моноцитов способствует возникновению осложнений сахарного диабета, лабораторным признаком которых может служить нарушение экспрессии рецепторов селектина.Ключевые слова: диабетическая нефропатия, молекулы межклеточной адгезии, PSGL-1.V.Yu. Galchinskaya, I.I. Topchij, N.V. Efimova, P.S. Semenovich, Ye.L. BorisovaSELECTIN RECEPTOR PSGL-1 EXPRESSION ON MONOCYTES IN DIABETIC NEPHROPATHYOn isolated peripheral blood monocytes of patients with diabetic nephropathy and healthy donors investigated selectin receptors (PSGL-1) expression. An essential elevation of selectin receptors expression on peripheral blood monocytes was found already at initial stages of DN. Progression of the disease was accompanied by decrease of PSGL-1 expression. Activation and adhesion of monocytes may contribute to diabetic complications, selectin receptors expression may be laboratory sign of such changes.Key words: diabetic nephropathy, intercellular adhesion molecules, PSGL-1.Поступила 08.10.13