Механізм формування і клінічні аспекти розладів адаптації у жінок, що народили недоношену дитину - Н.І. Завгородня (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.89-092-036-055.2-02:618.396Н.І. ЗавгородняХарківський національний медичний університетМЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І КЛІНІЧНІ АСПЕКТИ РОЗЛАДІВ АДАПТАЦІЇ У ЖІНОК, ЩО НАРОДИЛИ НЕДОНОШЕНУ ДИТИНУПроведено комплексне клініко-психопатологічне, клініко-анамнестичне та психо-діагностичне дослідження 150 жінок, що народили недоношену дитину. Встановлений ключовий елемент механізму формування розладів адаптації, яким є відчуття вини (за даними методики, індекс провини, що сприймається). Описані основні клінічні синдроми розладів адаптації у жінок, що проявлялися депресивним, тривожним, а також змішаним клінічним варіантом.Ключові слова: розлади адаптації, депресія, тривога, недоношеність.Н.И. ЗавгородняяМЕХАНИЗМ ФОРМИРОВАНИЯ И КЛИНИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ РАССТРОЙСТВ АДАПТАЦИИ У ЖЕНЩИН, РОДИВШИХ НЕДОНОШЕННОГО РЕБЁНКАПроведено комплексное клинико-психопатологическое, клинико-анамнестическое и психо-диагностическое исследование 150 женщин, родивших недоношенного ребёнка. Установлен ключевой элемент механизма формирования расстройств адаптации - чувство вины (по данным методики, индекс воспринимаемой вины). Описаны основные клинические синдромы, выявленные при расстройствах адаптации у женщин и представленные депрессивным, тревожным, а также смешанным клиническим вариантом.Ключевые слова: расстройства адаптации, депрессия, тревога, недоношенность.N.I. ZavgorodniaMECHANISM AND CLINICAL ASPECTS OF ADAPTATION DISORDERS IN WOMEN DELIVERING THE PREMATURE INFANTIt was conducted comprehensive psychopathological and psychodiagnostic examination of 150 women delivering the premature enfant. The main source of the mechanism of formation adaptation disorders is the sense of guilt (according to Perceived Guilt Index). It was described the main clinical syndromes which were identified in women delivering the premature enfant with adaptation disorders: depressive syndrome, anxiety disorder, and mixed clinical variant.Key words: adaptation disorders, depression, anxiety, prematurity.Поступила 31.01.14