Дослідження впливу тяжкої і комбінованої травми на неспецифічну резистентність організму - І.Р. Копитчак (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.001.1-06.612.462.2.-097]-001.5І.Р. КопитчакДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського» МОЗ УкраїниДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ТЯЖКОЇ І КОМБІНОВАНОЇ ТРАВМИ НА НЕСПЕЦИФІЧНУ РЕЗИСТЕНТНІСТЬ ОРГАНІЗМУДосліджено вплив тяжкої скелетної травми з додатковим механічним дефектом і опіком шкіри на неспецифічну резистентність організму. Показано, що активність у сироватці крові комплементу та вміст лізоциму різко знизилися в плазмі крові на 7-му добу у тварин усіх досліджуваних груп, найбільш інтенсивно у тяжкотравмованих опечених тварин з додатковим опіком. Політравматичне ураження супроводжувалося суттєвим пригніченням фагоцитарної активності нейтрофілів крові. Відсоток фагоцитуючих лейкоцитів найістотніше знижувався у тварин з додатковим опіком і був у 3 рази нижчим, ніж у інтактних тварин.Ключові слова: тяжка скелетна травма, механічний дефект шкіри, опік, лізоцим, комплемент, фагоцитуючі лейкоцити.И.Р. КопитчакИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ ТЯЖЁЛОЙ И КОМБИНИРОВАННОЙ ТРАВМЫ НА НЕСПЕЦИФИЧЕСКУЮ РЕЗИСТЕНТНОСТЬ ОРГАНИЗМАИсследовано влияние тяжёлой скелетной травмы с дополнительным механическим дефектом и ожогом кожи на неспецифическую резистентность организма. Показано, что активность в сыворотке крови комплемента и содержание лизоцима резко снизились в плазме крови на 7-е сутки у животных всех исследуемых групп, наиболее выраженно у тяжелотравмированных обожжённых животных с дополнительным ожогом IIIА степени. Политравматическое поражение сопровождалось существенным угнетением фагоцитарной активности нейтрофилов крови. Процент фагоцитирующих лейкоцитов существенно снижался у животных с дополнительным ожогом и был в 3 раза ниже, чем у интактных животных.Ключевые слова: тяжёлая скелетная травма, механический дефект кожи, ожог, лизоцим, комплемент, фагоцитирующие лейкоциты.I.R. KopitchakRESEARCH OF INDICES OF NON-SPECIFIC RESISTANCE OF THE ORGANISM AT SEVERE AND COMBINED TRAUMAInvestigates the impact of severe skeletal trauma with additional mechanical defect and burn the skin on nonspecific resistance. It is shown that the activity of serum complement and lysocyme content decreased sharply in plasma on the 7th day of all studied animal groups, intensively expressed in severe burn injury of the animals with burns. Politraumatic lesions accompanied by significant inhibition of phagocytic activity of neutrophils. The percentage of phagocytic leukocytes decreased most significantly in group of animals with burns and was below the standard of the intact animals 3 times.Key words: severe skeletal trauma, mechanical defect of the skin, burns, lysocyme, complement, phagocytic leukocytes.Поступила 18.10.13