Сучасні підходи до лікування псоріатичної хвороби - О.О. Шевченко (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616. 517-085О.О. ШевченкоХарківський національний університет ім. В.Н. КаразінаСУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ЛІКУВАННЯ ПСОРІАТИЧНОЇ ХВОРОБИПредставлено огляд літератури з проблеми вивчення патогенетичних механізмів псоріатичної хвороби і сучасних методів лікування цього захворювання. Відповідно до сучасної патогенетичної моделі псоріатичної хвороби розглянуто основні напрямки терапевтичного впливу на шкірні прояви захворювання. Приділено увагу необхідності системної патогенетичної терапії з використанням низки спеціально розроблених зовнішніх засобів кератолітичної, кератопластичної, протизапальної дії. Підкреслено, що комплексне лікування хворих з урахуванням різних патогенетичних ланок дозволяє досягти достатньої терапевтичної ефективності і сприяє зменшенню розвитку інва-лідизуючих форм, покращенню якості життя, зменшенню соціально-економічних збитків.Ключові слова: псоріатична хвороба, патогенетична терапія, ефективність лікування.Е.А. ШевченкоСОВРЕМЕННЫЕ ПОДХОДЫ К ЛЕЧЕНИЮ ПСОРИАТИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНИПредставлен обзор литературы по проблеме изучения патогенетических механизмов псориатической болезни и современных методов лечения этого заболевания. Согласно современной патогенетической модели псориатической болезни рассмотрены основные направления терапевтического воздействия на кожные проявления заболевания. Уделено внимание необхо-димости проведения системной патогенетической терапии с использованием ряда специально разработанных наружных средств кератолитического, кератопластического, противовоспа -лительного действия. Подчёркнуто, что комплексное лечение больных с учётом различных патогенетических звеньев позволяет достичь достаточной терапевтической эффективности и способствует уменьшению развития инвалидизирующих форм, улучшению качества жизни, уменьшению социально-экономического ущерба.Ключевые слова: псориатическая болезнь, патогенетическая терапия, эффективность лечения.E.A. ShevchenkoMODERN APPROACHES TO THE TREATMENT OF PSORIATIC DISEASEProvides an overview of the literature on the study of pathogenetic mechanisms of psoriatic disease and current treatments for this disease. According to current pathogenetic model of psoriatic disease were considered the main directions of therapeutic impact on cutaneous manifestations of the disease. Drawn attention to the need for systemic pathogenetic therapy using a number of specially designed external medicines having keratolytic, keratoplastic, anti-inflammatory action. Emphasized that the complex treatment of patients according to different pathogenetic mechanisms achieves sufficient therapeutic efficacy and reduces the development of disabling forms, improves the quality of life, reduces social-economic damage.Key words: psoriatic disease, pathogenetic therapy, effectiveness of treatment.Поступила 11.01.14