Глюкометаболічні порушення у хворих при поєднанні гіпертонічної хвороби та цукрового діабету 2-го типу: роль прозапальних цитокінів - Ковальова, О.М.; Кочубєй, О.А. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.12-008.331.1:616.379-008.64:612.017(048.8) О.М. Ковальова, О.А. Кочубєй Харківський національний медичний університет ГЛЮКОМЕТАБОЛІЧНІ ПОРУШЕННЯ У ХВОРИХ ПРИ ПОЄДНАННІ ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ ТА ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2-ГО ТИПУ: РОЛЬ ПРОЗАПАЛЬНИХ ЦИТОКІНІВ Розглянуто дані літератури щодо глюкометаболічних порушень у хворих при поєднанні гіпертонічної хвороби та цукрового діабету 2-го типу. Обговорюється діагностична і прогностична цінність прозапальних цитокінів на стадії формування порушень вуглеводного обміну у хворих на гіпертонічну хворобу. Наведено відомості про експериментальні та клінічні дослідження, присвячені цьому питанню. Ключові слова: порушення вуглеводного обміну, прозапальні цитокіни, онкостатин М, інтерлейкін-6. О.Н. Ковалёва, О.А. Кочубей ГЛЮКОМЕТАБОЛИЧЕСКИЕ НАРУШЕНИЯ У БОЛЬНЫХ ПРИ СОЧЕТАНИИ ГИПЕРТОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНИ И САХАРНОГО ДИАБЕТА 2-го ТИПА: РОЛЬ ПРОВОСПАЛИТЕЛЬНЫХ ЦИТОКИНОВ Рассмотрены данные литературы, касающиеся глюкометаболических нарушений у больных гипертонической болезнью и сахарным диабетом 2-го типа. Обсуждается диагностическая и прогностическая ценность провоспалительных цитокинов на стадии формирования нарушений углеводного обмена у больных гипертонической болезнью. Приведены сведения об экспери-ментальных и клинических исследованиях, посвящённых этой проблеме. Ключевые слова: нарушения углеводного обмена, провоспалительные цитокины, онкостатин М, интерлейкин-6. O.M. Kovalyova, О.A. Kochubei VIOLATIONS OF CARBOHYDRATE METABOLISM IN HYPERTENSIVE PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS: ROLE OF PROINFLAMMATORY CYTOKINES Review is represented analysis of literature data on the violations of carbohydrate metabolism in hypertensive patients with type 2 diabetes mellitus. The diagnostic and prognostic significance of proinflammatory cytokines at a formative stage carbohydrate metabolism disorders in hypertensive patients are considered. Results of experimental and clinical studies on this issue are represented. Key words: violation of carbohydrate metabolism, proinflammatory cytokines, oncostatin M, interleukin-6. Поступила 13.11.13