Зміни гістоморфометричних показників нижньої щелепи за умов впливу солей важких металів - Романюк, А.М.; Коробчанська, А.Б.; Гортинська, О.М.; Будко, Г.Ю. (Експериментальна і клінічна медицина)
УДК 616.37-018:611.716.4 А.М. Романюк, А.Б. Коробчанська*, О.М. Гортинська, Г.Ю. Будко Сумський державний університет *Харківський національний медичний університет ЗМІНИ ГІСТОМОРФОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ЗА УМОВ ВПЛИВУ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ Показано, що в умовах дії на організм солей хрому, свинцю, цинку, заліза, міді, марганцю змінюються гістоморфометричні показники нижньої щелепи і зубів, які корелюють з негативною динамікою ростових процесів у зубощелепній системі і пояснюють морфогенез таких порушень. Ключові слова: гістоморфометрія, виростковий хрящ, нижня щелепа, різець, ріст, морфологія, солі важких металів. А.М. Романюк, А.Б. Коробчанская, О.М. Гортинская, Г.Ю. Будко ИЗМЕНЕНИЯ ГИСТОМОРФОМЕТРИЧЕСКИХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ НИЖНЕЙ ЧЕЛЮСТИ ПОД ВЛИЯНИЕМ СОЛЕЙ ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ Показано, что в условиях действия на организм солей хрома, свинца, цинка, железа, меди, марганца изменяются гистоморфометрические показатели нижней челюсти и зубов, которые коррелируют с негативной динамикой ростовых процессов в зубочелюстной системе и объясняют морфогенез таких нарушений. Ключевые слова: гистоморфометрия, мыщелковый хрящ, нижняя челюсть, резец, рост, морфология, соли тяжелых металлов. A.M. Romanyuk, A.B. Korobchanska, O.M. Gortinska, G.Yu. Budko CHANGE OF GISTOMORFOMETRIC OF INDEXES OF LOWER JAW UNDER INFLUENCE OF SALTS OF HEAVY METALS It is rotined that in the conditions of operating on the organism of salts of chrome, lead, zinc, iron, copper, manganese the gistomorfometric indexes of lower jaw and teeth, which correlate with the negative dynamics of growth processes in the tooth jaw system and explain the morphogenes of such violations, change. Key words: gistomorfometry, condylar cartilage, lower jaw, chisel, growth, morphology, salts of heavy metals. Поступила 23.04.14