Оцінка розмірів стороннього тіла легені з застосуванням алгоритмів комп’ютерного зору - Бунін, Ю.В.; Вакулік, Є.В.; Михайлусов, Р.М.; Негодуйко, В.В.; Смеляков, К.С.; Ясинський, О.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Оцінка даних спіральної комп’ютерної томографії має важливе значення для покращення діагностики вогнепальних поранень та розробки подальшої хірургічної тактики. Мета роботи – покращити результати діагностики сторонніх тіл легень шляхом використання алгоритмів комп’ютерного зору. В якості апарату комп’ютерного зору застосовані градаційна корекція знімку, інтервальна сегментація, порогова сегментація, метод тривимірних хвиль, метод головних компонент. Використання алгоритму комп’ютерного зору дозволяє чітко визначити розміри стороннього тіла легені з помилкою від 6,8 до 7,2%, що має значення для поглибленої діагностики та розробки подальшої хірургічної тактики. Методики комп’ютерного зору збільшують деталізацію сторонніх тіл легень та мають значні перспективи застосування при поглибленій обробці даних спіральної комп’ютерної томографії. Ключові слова: комп’ютерний зір, спіральна комп’ютерна томографія, легені, сторонні тіла.