Наукове обґрунтування заходів з попередження забруднення поверхневих водойм Харківської області - Литвиненко, М.І; Залюбовська, О.І; Щербань, М.Г.; Тюпка , Т. І.; Зленко, В.В.; Авідзба, Ю.Н. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
На сьогодні у Харківській області більша частина поверхневих водоймищ внаслідок техногенного та антропогенного навантаження втратила природну чистоту та можливість до самоочищення. Однією із особливостей водних ресурсів регіону є те, що річки, які служать основними джерелами водопостачання, використовуються також у якості приймачів очищених стічних вод. З метою аналізу стану забруднення водоносного горизонту Харківської області протягом 2007–2016 років проведені та узагальнені лабораторні дослідження води поверхневих водойм І та ІІ категорії. Дослідженнями встановлено, що за останні 10 років забруднення поверхневих водойм І категорії за санітарно-хімічними показниками знаходиться на рівні 4,5 %, мікробіологічними показниками – 14 %, забруднення води водойм ІІ категорії складає 20 % та 12 % відповідно. З метою профілактики серед населення Харківської області виникнення захворювань різної етіології, джерелом яких є водний фактор, розроблено комплекс методично-практичних заходів, які сприятимуть оздоровленню поверхневих водойм регіону