Актуальність лабораторної діагностики рівнів хімічного, мікробіологічного та паразитарного забруднення води рекреаційних водойм і пляжного матеріалу - Щербань, М.Г.; Залюбовська, О.І.; Литвиненко, М.І.; Яворська, О.М.; Литвинова, О.М.; Фоміна, Г.П.; Шегедин, М.Б. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено гігієнічні лабораторні дослідження води поверхневих водойм, які використовуються в рекреаційних цілях та пляжного матеріалу з метою обґрунтування та розробки заходів з оптимізації системи оздоровлення та масового відпочинку населення на рекреаційних водоймах Харківської області. Доведено, що невідповідність якості води зон рекреації основної водної артерії Харківської області р. Сіверський Донець становила за санітарно-хімічними показниками 13,8 %, за бактеріологічними показниками − 11,1 %; у зонах рекреації водойм м. Харкова та Харківського району − 25 та 11 %, у зонах рекреації невеликих водойм сільських населених пунктів регіону − 27,7 та 13,9 % відповідно. Це є основною причиною того, що в середньому щорічно тільки 20 % пляжів у Харківській області отримують дозвіл на їх функціонування протягом купального сезону.