Вплив призмових окулярів на контрастну чутливість у дітей з дисбінокулярною амбліопією в процесі лікування - Мелліна, В.Б. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежено 88 дітей з дисбінокулярною амбліопією віком від 4 до 18 років. Співдружня езотропія була визначена у 77 дітей, екзотропія – у 11. З них у 6 (6,8 %) була частково акомодаційна косоокість, у решти – неакомодаційна. Діапазон кута девіації за Гіршбергом склав від 5 до 25 ° (10 – 50 ПД). Контрастну чутливість вимірювали за допомогою Lea-numbers тесту. Виписано 33 рецепти на призматичні окуляри, 32 – на сферопризматичні, 12 – на циліндропризматичні та 11 – на сферо-циліндропризматичні окуляри. Контрольні огляди проводились через 3 та 6 місяців. За 6 місяців середній показник контрастної чутливості на амбліопічному оці збільшився на 34,6 %, на ведучому – на 13,0 %. Найкращий показник по вирівнюванню функції контрастності досягнуто через 6 місяців, тоді як результат через 3 місяці є меншим і у більшості випадків різниця є статистично недостовірною. Отже, призматичні окуляри не мають негативного впливу на контрастність, а навпаки, в процесі лікування підвищують її.