Вплив гастростазу на виживаність пацієнтів з раком головки підшлункової залози після панкреатодуоденальної резекції - Дронов, О.І.; Земсков, С.В.; Климнюк, І.С.; Левченко, Л.В.; Сидоренко, М.І. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проаналізовано 133 хворих після панкреатодуоденальної резекції з приводу раку підшлункової залози. Виявлено статистично значущу різницю у виживаності хворих з гастростазами з та без післяопераційної панкреатичної фістули. Також з’ясовано, що статистична різниця є тільки при порівнянні виживаності хворих без гастростазу та хворих з гастростазом + післяопераційною панкреатичною фістулою, на відміну від хворих з гастростазом без післяопераційної панкреатичної фістули. Не зважаючи на значну різницю в загальній виживаності між хворими з гастростазом та без нього, післяопреаційний гастростаз не можна розглядати як самостійний фактор, що може впливати на довгострокову виживаність хворих на рак підшлункової залози після панкреатодуоденальної резекції.