Грип А (H1N1) pdm, гострий респіраторний дистрес-синдром або пневмонія: порівняльний клініко-морфологічний аналіз двох летальних випадків - Граділь, Г.І.; Губіна-Вакулик, Г.І.; Могиленець, О.І.; Анциферова, Н.В.; Амеліна, Л.М.; Юрченко, І.С. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Представлені клініко-лабораторні дані двох летальних випадків. У одному випадку у хворих на тлі грипу А (H1N1) pdm09 розвинувся гострий респіраторний дистрес-синдром, в іншому – негоспітальна пневмонія, обумовлена Klebsiella pneumonia. Описані клінічні прояви захворювань, а також патоморфологічні зміни, переважно в легенях. У порівняльному аспекті дана характеристика морфологічним змінам в тканині легені у разі негоспітальної пневмонії, зумовленої Klebsiella pneumonia і гострим респіраторним дистрес-синдромом при грипі. Проведений клініко-патоморфологічний аналіз летальних результатів, аналіз критеріїв синдрому системної запальної відповіді і показників, що характеризують лейкоцитарний індекс інтоксикації під час перебування пацієнтів у палаті інтенсивної терапії. У обох пацієнтів значно підвищений лейкоцитарний індекс інтоксикації, індекс резистентності організму більшою мірою понижений при грипі, а реактивна відповідь нейтрофілів – при пневмонії, обумовленій Klebsiellа pneumonia. Відмічені прогностичні несприятливі клініко-лабораторні чинники.