Місце мікроперкутанної лазерної ендопієлотомії у хворих на гідронефроз, обумовлений рецидивною стриктурою миско-сечовідного сегмента - Савенков, В.І.; Щукін, Д.В.; Левченко, Д.А.; Савенков, А.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
З’ясовано місце нового методу мікроперкутанної лазерної нефролітотрипсії у хворих з рецидивним перебігом гідронефрозу, що обумовлений стриктурою миско-сечовідного сегмента, у тому числі при наявності супутніх ниркових конкрементів. Встановлено, що метод є менш травматичним, ніж традиційна перкутанна ендопієлотомія, та достовірно кращим, ніж пієлопластика відкритим доступом за показниками періопераційного періоду. Мікроперкутанна лазерна нефролітотрипсія знижує рентгеннавантаження на хірургічну бригаду та хворого і спричиняє менший косметичний дефект. Визначено високу терапевтичну ефективність методу шляхом оцінки віддалених результатів.