Формування адикцій у хворих на невротичні розлади (аналіз частот досвіду вживання, частот залежності та адиктивних потенціалів) - Денисенко, М.М. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Представлено результати аналізу частот досвіду вживання, частот наявності залежності та показників адиктивних потенціалів найпоширеніших об’єктів вживання у хворих на невротичні розлади. Встановлено, що здорові респонденти мають більший досвід у вживанні легальних, здебільшого нехімічних, потенційно адиктивних об’єктів і значно рідше виявляють залежність від цих речовин порівняно з хворими на невротичні розлади, які виявляються більш досвідченими у вживанні хімічних речовин: снодійно-седативних і психостимуляторів, та характеризуються більшою схильністю до формування залежності при «знайомстві» з потенційно адиктивними об’єктами вживання. Отримані результати свідчать про значну вразливість хворих на неврози до формування різних варіантів залежностей у тому числі від психотропних лікарських засобів.