Клініко-лабораторна оцінка активності ендометрія при гіперпластичних процесах - Кузьміна, І.Ю.; Сафаргаліна-Корнілова, Н.А.; Кузьміна, О.А.; Корнілова, Н.Ю.; Жулікова, М.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено дослідження 90 жінок з гістологічно підтвердженим діагнозом гіперплазії ендометрію у віці від 42 до 48 років, які були розділені на дві клінічні групи: 1-шу склали 53 пацієнтки із залозистою гіперплазією ендометрія; 2-гу – 37 жінок з аденоматозною гіперплазією ендометрія. Контрольну групу склали 20 здорових жінок, у яких вивчено реакцію статевих стероїдних гормонів і гонадотропінів на прийом інгібітора ароматази летрозолу. З’ясовано, що пероральний прийом летрозолу викликає закономірне зниження естрадіолу й адекватне підвищення гонадотропінів у крові. При перевищенні коефіцієнта ароматазної активності більш ніж 10 необхідно рекомендувати поглиблене дослідження ендометрія. Метод клініко-лабораторної оцінки ароматазной активності у жінок з гіперплазією ендометрія може бути впроваджений як маркер для визначення ступеня вираженості патологічного процесу і вибору оптимальної й обгрунтованої лікувальної тактики.