Використання дистанційної інфрачервоної термографії в оцінці ефективності лікування гострих навколоносових синуситів - Карчинський, О.О. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Обстежено 300 пацієнтів: із них 200 хворих на гострі параназальні синуси ти та 100 здорових, які склали групу контролю. При інтерпретації термографічної картини гострих форм катарального, серозного і гнійного синуситу виявлено, що підвищення температури в проекції патологічного процесу досягає статистичної значущості та дорівнює: T1 = (34,4±0,3) °С, де Δ T = (0,6±0,1) °С; T2 = (34,9±0,45) °С, де Δ T = (0,8±0,3) °С; T3 = (35,0±0,6) °С, де Δ T = (1,1±0,5) °С відповідно. Після проведеного лікування простежено зменшення термічних показників над досліджуваними ділянками і зазначено, що до кінця лікування термографічні дані відповідали даним групи контролю.