Етіологія гнійно-запальних захворювань у дітей з бронхолегеневою патологією - Ісаєва, Г.О.; Мінухін , В.В.; Гончарь, М.О.; Логвінова, О.Л.; Басюк, М.А. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Від 93 дітей, хворих на бронхолегеневі захворювання, було виділено 206 штамів мікроорганізмів. Більшість ізольованих мікроорганізмів було віднесено до бактерій (81 %). У дітей із хворобами легень найчастіше причиною гнійних захворювань були K. pneumoniaе (43,08 %), P. aeruginosa (41,54 %), S. haemoliticus (21,78 %) та S. pneumoniae (18,81 %).