Будова та індивідуальна анатомічна мінливість нижньої півмісяцевої та тонкої часточок півкуль мозочка людини - Мар’єнко, Н.І.; Степаненко, О.Ю.; Лінник, О.С. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Дослідження проведено на 100 об’єктах – мозочка[ трупів людей обох статей (чоловіків – 62, жінок – 38), що померли від причин, не пов’язаних з патологією центральної нервової системи, у віці 20–99 років. Досліджені серійні парасагітальні зрізи півкуль мозочка. Описані чотири варіанти розгалуження білої речовини нижньої півмісяцевої часточки на відстані 5 мм від серединної сагітальної площини (частіше зустрічається 2-й варіант) і три варіанти форми тонкої часточки (також частіше зустрічається 2-й варіант). Описані варіанти будови нижньої півмісяцевої і тонкої часточок півкуль мозочка людини можуть бути використані в якості критеріїв норми для діагностичних методів нейровізуалізації, а також для складання атласів серійних зрізів мозочка з урахуванням закономірностей індивідуальної анатомічної мінливості.