Вплив засобів метаболічної терапії на судинний гомеостаз у хворих з коморбідною бронхокардіальною патологією - Погорєлов, В.М.; Телегіна, Н.Д.; Брек, В.В.; Маслова, Є.П.; Жерновенков, А.О.; Лисицька , Н.А. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
45 хворих на хронічне обструктивне захворювання легенів зі стабільною стенокардією отримували комплексну терапію з включенням амлодипіну, а 19 хворих додатково отримували мельдоній + γ-бутиробетаїн дигідрат (основна група). Вивчали показники гемодинаміки, динаміку оксиду азоту, цитокінів, ендотеліну-1, тромбоцитарно-судинного гемостазу. Після лікування відзначалося зниження тиску в легеневій артерії і підвищення відсотка фракції викиду, що супроводжувалося зниженням рівня ендотеліну-1, інтерлейкіну-1, фактора некрозу пухлини, агрегаційної здатності тромбоцитів, підвищенням рівня оксиду азоту. Отримана позитивна лабораторно-клінічна динаміка була більш виражена в основній групі, ніж в групі порівняння.