Особливості соціального функціонування та соціально-психологічної адаптації пацієнтів з параноїдною шизофренією та гострим поліморфним психотичним розладом в продромальному періоді психозу - Білоус, В.С. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Вивчено особливості соціального функціонування і соціально-психологічної адаптації пацієнтів з параноїдною шизофренією і гострими поліморфними психічними розладами в продромальному періоді психозу. Встановлено, що хворі на параноїдну шизофренію в продромальному періоді психозу у всіх вікових періодах характеризувалися низьким рівнем загального соціального функціонування з поступовим незначним зниженням цього рівня за рік до маніфестації психозу та середнім рівнем соціальної фрустрованості. Хворим на гострий поліморфний психічний розлад в продромальному періоді психозу були властиві хвилеподібне коливання рівня загального соціального функціонування від високого до середнього і від середнього до високого при середньому рівні загального соціального функціонування за рік до маніфестації психозу, а також високий рівень соціальної фрустрованості.