Сучасний стан розробки вакцин проти ВІЛ-інфекції - Коваленко, Н.І.; Чернікова, Л.І. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проведено аналіз літератури щодо перспектив використання різних типів вакцин для профілактики ВІЛ-інфекції. Висвітлюються питання вивчення і розробкилення імуногенів, здатних індукувати різні ланки імунної відповіді й формувати протективний імунітет. Розглянуто результати досліджень, спрямованих на вивчення просторової структури епітопів білків оболонки ВІЛ і конструювання вакцин, які ефективно представляли б ці епітопи імунній системі. Проаналізовано дані дослідження векторних і генно-інженерних вакцин, вивчено механізм їх дії, насамперед внаслідок індукції нейтралізуючих антитіл широкого спектра.