Особливості кістково-мозкового кровотворення при вторинно хронічному запаленні на тлі застосування глюкозамінілмурамілдипептиду - Шевченко, О.М.; Бібіченко, В.О. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
При запаленні на тлі застосування глюкозамінілмурамілдипептиду в порівнянні з природним перебігом процесу в ранні терміни відбувається більший вихід клітин з кісткового мозку в кров, більш виражена стимуляція гемопоезу, а в більш пізні терміни, відповідні періоду хронізації запалення, відбувається зниження активації гемопоезу. Результати досліджень кістково-мозкового кровотворення в динаміці вторинно хронічного запалення показують, що застосування глюкозамініл-мурамілдипептиду призводить до зменшення хронізації процесу, що показує доцільність використання його для профілактики хронічного запалення.