Фактори ризику трансформації реактивних артритів в ювенільний ревматоїдний артрит: дані регресійного аналізу - Пугачева, К.А. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Виконано ретроспективний аналіз анамнестичних і клінічних даних 82 дітей: 26 з ювенільним ревматоїдним артритом, 28 з рецидивуючим перебігом ревматоїдного артриту та 28 з гострим перебігом ревматоїдного артриту. Наявність таких клінічних ознак, як локальна гіпертермія, ранкова скутість, симетричність ураження суглобів, обмеження амплітуди рухів, поліартрит, припухлість суглобів, сприяє трансформації рецидивуючого реактивного артриту в ювенільний ревматоїдний артрит. Факторами ризику прогресування рецидивуючого реактивного артриту в ювенільний ревматоїдний артрит є наступні клінічні ознаки: ранкова скутість, поліартрит, лихоманка, залучення до аутоімунного процесу променево-зап’ясткових суглобів, гомілково-стопних, проксимальних міжфалангових, колінних суглобів. Встановлено, що шанси дитини мати ювенільний ревматоїдний артрит збільшуються, якщо вона має недиференційну дисплазію сполучної тканини та розвиває суглобовий синдром у віці до 4-х років життя. Факторами ризику прогресування хронічного або рецидивуючого реактивного артриту в ювенільний ревматоїдний артрит є ранкова скутість, поліартрит, лихоманка, залучення променево-зап’ясткових, гомілково-стопних, проксимальних міжфалангових та колінних суглобів.