Нанокомпозитні покриття на основі гідроксилапатиту та хітозану для медичних імплантів - Христян, Г.Є. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Проаналізовано і узагальнено наукові досягнення у сфері розробки нанокомпозитних покриттів для медичних імплантів. Висвітлено можливості різних технологій нанесення таких покриттів на імпланти: розпилення в плазмі, біоміметичний метод, електрофорез, іонне розпилення, термодепозиції з системою охолодження. Показана перспективність застосування гідроксилапатиту в комбінації з хітозаном для створення нових нанокомпозитних покриттів з підвищеною біосумісністю та протимікробною активністю. Гідроксилапатит забезпечує безпосередній надійний зв’язок з живою кісткою без небажаних біохімічних реакцій. Хітозан обумовлює необхідну еластичність і механічну стійкість до утворення тріщин, а також має біоцидну дію.