Ризик ускладнень при імплантації штучних кардіостимуляторних систем - Карпенко, Ю.І.; Ханафі, Мохамед (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Оцінювали частоту різних ускладнень ECS, використовуючи епі- та ендокардіальне розташування електродів. Було продемонстровано, що виникнення ускладнень після встановлення ECS не перевищує 15%. Найчастішими ускладненнями були дислокація електродів, утворення мікроемболів та нагноєння в ділянці післяопераційної рани. Основними факторами ризику ускладнень були історія гострого інфекційного захворювання та / або лихоманки напередодні хірургічного втручання, попередня установка тимчасового стимулятора, ниркова недостатність, призначення кортикостероїдів і антикоагулянтів напередодні операції та недостатній досвід хірурга. Виникнення ускладнень не залежить від різних методів розміщення ECS.