Еволюція хірургічного лікування раку молочної залози - Савран, В.В.; Кашлюк, Н.І.; СавpанВ.Р. (Експериментальна і клінічна медицина)
УДК 618.19-006.6.-089 В.В. Савран, Н.І. Кашлюк, В.Р. Савpан Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького ЕВОЛЮЦІЯ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ Медичне суспільство пройшло довгий шлях в напрацюванні принципів діагностики та лікування раку молочної залози. Створені реальні умови для зміни обсягу хірургічного втручання. Діапазон операцій достатньо широкий - від класичної та модифікованих мастектомій до різного виду органозберігаючих операцій, біопсії сигнальних лімфатич них вузлів і обґрунтованої відмови від регіонарної лімфодисекції. Вибір методу хірур-гічного втручання визначається стадією хвороби: у разі І-ІІ стадій раку молочної залози перевагу віддають консервативним операціям, місцево-поширеного раку (ІІІ стадія) - модифікованим варіантам мастектомії. Ключові слова: рак молочної залози, консервативна хірургія, еволюція хірургічного втручання. В.В. Савран, Н.И. Кашлюк, В.Р. Савран ЭВОЛЮЦИЯ ХИРУРГИЧЕСКОГО ЛЕЧЕНИЯ РАКА МОЛОЧНОЙ ЖЕЛЕЗЫ Медицинское сообщество прошло длинный путь в наработке принципов диагностики и лечения рака молочной железы. Созданы реальные условия для изменени я объема хирургического вмешательства. Диапазон операций достаточно широк - от классической и модифицированных мастэктомий до разного вида органосохраняющих операций, биопсии сигнальных лимфатических узлов и обоснованного отказа от регионарной лимфодис секции. Выбор метода хирургического вмешательства определяется стадией болезни: в случае I-II стадий РМЖ предпочтение отдают консервативным операциям, местно-распространенного рака (III стадия) - модифицированным вариантам мастэктомии. Ключевые слова: рак молочной железы, консервативная хирургия, эволюция хирургического вмешательства. V.V. Savran, N.I. Kashliuk, V.R. Savran EVOLUTION OF THE SURGICAL TREATMENT OF BREAST CANCER Medical society hav a long way in work of principles of diagnostics and treatment of shrine of suckling gland. The real terms are created for the change of volume of surgical interference. Range of operations from classic and the modified mammectomy to the different type of to keep organs operations, biopsy of alarm lymphatic knots and grounded refuse, from regionary lymphodissection. The choice of method of surgical interference is determined by the stage of disease: in the case of I-II of the stages of RMZ advantage is given conservative surgeries, natively widespread shrine (III stage) the modified variants of mastectomies. Key word: cancer of suckling gland, conservative surgery, evolution of surgical interference. Поступила 22.04.14