Психогігієнічна характеристика умов життєдіяльності та психоемоційного стану підлітків з патологією органа зору - Коробчанський, В.О.; Сасіна, О.С.; Загоруйко, О.Д. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Зір має велике значення не тільки у розвитку зорового сприйняття, але й у розвитку зорово-просторових уявлень, особливо в процесі навчання. Порушення діяльності зорового аналізатора впливає на розвиток психоемоційної сфери учнівської молоді, та призводить до труднощів пізнання оточуючого світу, обмежує орієнтування, соціальні відносини та значно обмежує вибір видів діяльності. Все це обумовлює і зміни у життєдіяльності таких учнів, саме тому нами було проведено дослідження деяких аспектів функціонального стану та умов життєдіяльності учнів харківського спеціального навчально-виховного комплексу ім. В.Г. Короленка.