Дослідження стану антиоксидантної системи крові та печінки у щурів у динаміці розвитку cиндрому тривалого стиснення - Пилипчук, Т.П.; Криницька , І.Я. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Досліджено вплив експериментального синдрому тривалого стиснення на показники системи антиоксидантного захисту крові та печінки у щурів. В ранні терміни посттравматичного періоду встановлено підвищення активності показників як ензимної, так і неензимної ланок системи антиоксидантного захисту, що вказує на посилення її функції для стримування розвитку оксидативного стресу. На 7-му – 14-ту доби експерименту встановлено виражене зменшення супероксиддисмутазної та каталазної активності концентрації церулоплазміну та загальної антиоксидантної активності сироватки крові, що свідчить про виснаження антиоксидантних резервів організму.