Можливості малоінвазивного лікування хворих із норицею кукси бронха після пневмонектомії - Хмель, О.В.; Калабуха, І.А.; Іващенко, В.Є. (Експериментальна і клінічна медицина, 2020)
Розроблено спосіб лікування хворих із норицею кукси бронха після пневмонектомії на основі обтурації кукси ендобронхіальним клапаном. Об’єктом дослідження були 14 хворих на емпієму плеври з бронхоплевральною норицею після пневмонектомії. Із них, 6 хворих (основна група) проліковані на основі розробленого способу закриття кукси бронху та 8 хворим (група порівняння) було застосовано трансплевральну реампутацію кукси головного бронха із торакопластикою. Усі хворі були оперовані з приводу хіміорезистентного деструктивного туберкульозу з різним спектром стійкості до протитуберкульозних препаратів. Доведена висока ефективність закриття нориці кукси головного бронха із застосуванням клапанної бронхоблокації. Використання способу дозволило досягти стійкої герметизації кукси бронха з подальшою облітерацією плевральної порожнини і уникнення необхідності проведення повторного торакотомного оперативного втручання.