Клініко-епідеміологічна характеристика ВІЛ-інфекції в Харківській області - Юрко, К.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.98:578.828]-036.2(477).54) К.В. Юрко Харківський національний медичний університет КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ Проведено аналіз клініко-епідеміологічних показників у ВІЛ-інфікованих хворих в Харківській області. При ретроспективній оцінці епідеміологічної ситуації в області за останні три роки була встановлена тенденція до збільшення захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Найбільш високий рівень захворюваності відмічено серед осіб, які мали статеві контакти з ВІЛ-інфікованими, які знаходяться в місцях позбавлення волі та серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Ключові слова: ВІЛ-інфекція, клініко-епідеміологічні показники, моніторинг. Е.В. Юрко КЛИНИКО-ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВИЧ-ИНФЕКЦИИ В ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ Выполнен анализ клинико-эпидемиологических показателей у ВИЧ-инфицированных больных в Харьковской области. При ретроспективной оценке эпидемиологической ситуации в области за последние три года была установлена тенденция повышения заболеваемости ВИЧ-инфекцией. Наиболее высокий уровень заболеваемости отмечен среди лиц, которые имели половые контакты с ВИЧ-инфицированными, а также тех, кто находится в местах лишения свободы, и потребителей инъекционных наркотиков. Ключевые слова: ВИЧ-инфекция, клинико-эпидемиологические показатели, мониторинг. K.V. Iurko CLINICAL AND EPIDEMIOLOGICAL CHARACTERISTICS HIV-INFECTIONS IN THE KHARKIV REGION The article analyzes the clinical and epidemiological parameters in HIV-infected patients in the Kharkiv region. When the retrospective assessment of the epidemiological situation in the Kharkiv region in the last three years has been established upward trend in the incidence of HIV-infection. The highest incidence occurred among persons who have had sex with HIV-positive and those who are in prison, and injecting drug users. Key words: HIV-infection, clinical and epidemiological parameters, monitoring. Поступила 05.09.13