Система інтегральної допомоги дітям з ожирінням і метаболічним синдромом - Чайченко, Т.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.12-008.331.1:616.379-008.64]-056.52 Т.В. Чайченко Харківський національний медичний університет СИСТЕМА ІНТЕГРАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ З ОЖИРІННЯМ І МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ Проаналізовано ефективність лікування дитячого ожиріння, висвітлені фактори, що обмежують редукцію маси тіла, та запропонована система інтегральної допомоги з точки зору редукції кардіоваскулярного ризику, що базується на результатах власних досліджень і враховує сучасні світові та вітчизняні рекомендації. Наведений детальний клінічний приклад, що демонструє необхідність стандартизації оцінки кар-діоваскулярного метаболічного ризику, чіткої регламентації корекційних заходів, а також ефективність етапного клінічного моніторингу в умовах спеціалізованих мультидисциплінарних центрів. Ключові слова: діти, ожиріння, метаболічний синдром, лікування, етапний клінічний моніторинг. Т.В. Чайченко СИСТЕМА ИНТЕГРАЛЬНОЙ ПОМОЩИ ДЕТЯМ С ОЖИРЕНИЕМ И МЕТАБОЛИЧЕСКИМ СИНДРОМОМ Выполнен анализ эффективности лечения детского ожирения, освещены факторы, ограни-чивающие редукцию массы тела, и предложена система интегральной помощи с точки зрения редукции кардиоваскулярного риска, основанная на результатах собственных исследований и учитывающая современные международные и отечественные рекомендации. Приведен подробный клинический пример, демонстрирующий необходимость стандартизации оценки кардио-васкулярного метаболического риска, чёткой регламентации коррекционных мероприятий, а также эффективность этапного клинического мониторинга в условиях специализированных мульти-дисциплинарных центров. Ключевые слова: дети, ожирение, метаболический синдром, лечение, этапный клинический мониторинг. T.V. Chaychenko THE SYSTEM OF INTEGRATED CARE FOR CHILDREN WITH OBESITY AND METABOLIC SYNDROME In the article is shown analysis of the effectiveness of treatment of childhood obesity, highlights the factors that limit the reduction of body weight and the system of integrated care in terms of reduction of cardiovascular risk is proposed. This system is based on the results of our research and completely corresponded to the current international and national guidelines. The detailed clinical example demonstrates the necessity of standardization of cardiometabolic risk assessment as well as accurate regulation of correction and the effectiveness of clinical monitoring landmark in specialized multidisciplinary centers. Key words: children, obesity, metabolic syndrome, treatment, landmark clinical monitoring. Поступила 06.08.13