Ефективність застосування метформіну при цукровому діабеті 2-го типу: кардіоваскулярні, протективні та метаболічні ефекти - Амбросова, Т.М. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.379-008.64-085.27-085.225 Т.М. Амбросова Харківський національний медичний університет ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТФОРМІНУ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2-го ТИПУ: КАРДІОВАСКУЛЯРНІ, ПРОТЕКТИВНІ ТА МЕТАБОЛІЧНІ ЕФЕКТИ Зроблено огляд основних кардіопротективних, вазопротективних та метаболічних ефектів метформіну при лікуванні цукрового діабету 2-го типу. Розглянуто основні патогенетичні механізми впливу метформіну на серце, судини, гемостаз, ендотеліальну дисфункцію, прозапальні та протромботичні стани Лікування метформіном позитивно впливає на зниження загального серцево-судинного ризику і розвиток серцево-судинних, мікро- та макросудинних ускладнень цукрового діабету 2-го типу. Ключові слова: інсулінорезистентність, цукровий діабет 2-го типу, метформін, кардіопротективні ефекти, метаболічні ефекти. Т.Н. Амбросова ЭФФЕКТИВНОСТЬ ПРИМЕНЕНИЯ МЕТФОРМИНА ПРИ САХАРНОМ ДИАБЕТЕ 2-ГО ТИПА: КАРДИОВАСКУЛЯРНЫЕ, ПРОТЕКТИВНЫЕ И МЕТАБОЛИЧЕСКИЕ ЭФФЕКТЫ Выполнен обзор основных кардиопротективных, вазопротективних и метаболических эффектов метформина при лечении сахарного диабета 2-го типа. Рассмотрены основные патогенетические механизмы влияния метформина на сердце, сосуды, гемостаз, эндотелиальную дисфункцию, провоспалительные и протромботические состояния. Лечение метформином позитивно влияет на снижение общего сердечно-сосудистого риска и развития сердечно-сосудистых, микро- и макрососудистых осложнений сахарного диабета 2-го типа. Ключевые слова: сахарный диабет 2-го типа, метформин, кардиопротекция, вазопротекция, метаболические эффекты, сердечно-сосудистый риск. T.N. Ambrosova EFFECT OF METFORMIN IN TYPE 2 DIABETES: CARDIOVASCULAR, PROTECTIVE AND METABOLIC EFFECTS The article provides an overview of the major cardioprotection, vasoprotection and metabolic effects of metformin in the treatment of type 2 diabetes. The basic pathogenetic mechanisms of action of metformin on the heart, blood vessels, hemostasis, endothelial dysfunction, proinflammatory and prothrombotic are shown. Treatment by metformin positive influence reducing the overall cardiovascular risk of cardiovascular, micro- and macrovessels complications of type 2 diabetes. Key words: type 2 diabetes, metformin, cardioprotection, vasoprotection and metabolic effect, cardiovascular risk. Поступила 06.08.13