Механізми асоціації артеріальної гіпертензії і хронічного обструктивного захворювання легень - Капустник, В.А.; Архіпкіна, О.Л. (Експериментальна і клінічна медицина, 2012)
УДК 616.12-008.331.1+616.24-007.272-036.12]-092 В.А. Капустник, О.Л. Архіпкіна Харківський національний медичний університет МЕХАНІЗМИ АСОЦІАЦІЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ І ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) і серцево-судинні захворювання є найпоширенішими захворюваннями та основними причинами смертності у світі. ХОЗЛ необхідно розглядати як предиктор кардіоваскулярних захворювань. Чисельні дослідження свідчать про наявність асоціативних факторів між ХОЗЛ і артеріальною гіпертензією, до яких відносять спільні фактори ризику, гіпоксію, оксидативний стрес, системне запалення та ендотеліальну дисфункцію. Ключові слова: хронічне обструктивне захворювання легень, артеріальна гіпертензія, гіпоксія, ендотеліальна дисфункція, оксидативний стрес, системне запалення. В.А. Капустник, О.Л. Архипкина МЕХАНИЗМЫ АССОЦИАЦИИ АРТЕРИАЛЬНОЙ ГИПЕРТЕНЗИИ И ХРОНИЧЕСКОЙ ОБСТРУКТИВНОЙ БОЛЕЗНИ ЛЁГКИХ Хроническая обструктивная болезнь лёгких (ХОБЛ) и сердечно-сосудистые заболевания являются наиболее широко распространёнными заболеваниями и ведущими причинами смертности в мире. ХОБЛ следует рассматривать как предиктор кардиоваскулярных заболеваний. Многочис ленные исследования показывают наличие ассоциативных факторов между ХОБЛ и артериальной гипертензией, к которым относят общие факторы риска, гипоксию, оксидативный стресс, системное воспаление и эндотелиальную дисфункцию. Ключевые слова: хроническая обструктивная болезнь лёгких, артериальная гипертензия, гипоксия, эндотелиальная дисфункция, оксидативный стресс, системное воспаление. V.A. Kapustnyk, O.L. Arkhipkina MECHANISMS OF THE ASSOCIATION OF ARTERIAL HYPERTENSION AND СHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and cardiovascular diseases are two of the leading causes of morbidity and mortality in the world. Analysis of literature data showed COPD as a predictor of cardiovascular diseases. A number of studies have shown an association between COPD and arterial hypertension: common risk factors, hypoxia, oxidative stress, systemic inflammation and endothelial dysfunction. Key words: сhronic obstructive pulmonary disease, arterial hypertension, hypoxia, endothelial dysfunction, oxidative stress, systemic inflammation. Поступила 07.10.11