Продукція інтерлейкінів 1b, 2 та 10 у хворих із загостренням хронічного пієлонефриту - Шелест, М.О. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.61-002:612.017.1]-07 М.О. Шелест Харківський національний медичний університет ПРОДУКЦІЯ ІНТЕРЛЕЙКІНІВ 1b, 2 та 10 У ХВОРИХ ІЗ ЗАГОСТРЕННЯМ ХРОНІЧНОГО ПІЄЛОНЕФРИТУ У 22 хворих із загостренням хронічного пієлонефриту досліджений вміст прозапальних інтерлейкінів 1b і 2, протизапального інтерлейкіну 10 і маркера запалення С-реактивного білка (СРБ) у крові. Встановлено суттєве підвищення їх рівнів. У міру підвищення тривалості запального процесу при наступних загостреннях за рівнями досліджуваних цитокінів і СРБ він менш виразний. Після стандартної терапії підвищені вихідні рівні цитокінів і СРБ у крові значно знижувалися, практично повертаючись (окрім ІЛ-2) до норми. Отримані результати свідчать про доцільність використання досліджених показників цитокінового спектра крові, а також вмісту СРБ у якості об’єктивних критеріїв активності запального процесу при пієлонефриті та контролю ефективності терапії. Ключові слова: пієлонефрит, запалення, імунітет, інтерлейкіни, С-реактивний білок. М.А. Шелест ПРОДУКЦИЯ ИНТЕРЛЕЙКИНОВ 1b, 2 И 10 У БОЛЬНЫХ С ОБОСТРЕНИЕМ ХРОНИЧЕСКОГО ПИЕЛОНЕФРИТА У 22 больных с обострением хронического пиелонефрита исследовано содержание провоспалительных интерлейкинов 1b и 2, противовоспалительного интерлейкина 10 и маркёра воспаления С-реактивного белка (СРБ) в крови. Установлено существенное повышение их уровней. По мере увеличения продолжительности воспалительного процесса при последующих обострениях уровни исследуемых цитокинов и СРБ изменялись менее выразительно. После стандартной терапии повышенные исходные концентрации цитокинов и СРБ в крови значительно снижались, практически возвращаясь (кроме ИЛ-2) к нормальным значениям. Полученные результаты свидетельствуют о целесообразности использования исследованных показателей цитокинового спектра крови, а также содержания СРБ в качестве объективных критериев активности воспалительного процесса при пиелонефрите и контроля эффективности терапии. Ключевые слова: пиелонефрит, воспаление, иммунитет, интерлейкины, С-реактивный белок. M.О. Shelest PRODUCTION OF INTERLEUKIN 1b, 2, AND 10 IN PATIENTS WITH EXACERBATION OF CHRONIC PYELONEPHRITIS The content of proinflammatory interleukin 1b and 2, anti-IL-10 and a marker of inflammation C-reactive protein (CRP) in the blood, in 22 patients with acute exacerbation of chronic pyelonephritis were found a significant increase in their levels. Levels of cytokines and investigated CRP changes are less expressive with subsequent exacerbations. The initial and increased levels concentrations of cytokines and CRP were decreased significantly and almost returned (except of IL-2) to normal after standard therapy. The results indicate the usefulness of the indices studied cytokine spectrum of blood, as well as the content of CRP as an objective criterion of inflammatory activity with pyelonephritis and monitor of the effective therapy. Key words: pyelonephritis, inflammation, immunity, interleukins, C-reactive protein. Поступила 19.02.13