Використання добового моніторування артеріального тиску для прогнозування адекватної маси лівого шлуночка у нормотензивних і гіпертензивних пацієнтів - Лозинський, С.Е.; Жебель, В.М.; Старжинська, О.Л. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.12-07:616.12-007.61 С.Е. Лозинський, В.М. Жебель, О.Л. Старжинська Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова ВИКОРИСТАННЯ ДОБОВОГО МОНІТОРУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ АДЕКВАТНОЇ МАСИ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У НОРМОТЕНЗИВНИХ І ГІПЕРТЕНЗИВНИХ ПАЦІЄНТІВ Обстежено 200 осіб (72 жінки і 128 чоловіків), з яких у 164 за результатами добового моніторування АТ виявлялася гіпертензія, а у 36 АТ був нормальним. Встановлено, що комбінація показників офісного систолічного АТ і кінцевого діастолічного розміру (КДР) лівого шлуночка добре корелює з індексом маси міокарда лівого шлуночка (іММЛШ) (r=0,48; p<0,001). Кореляційним аналізом виявлено асоціацію багатьох параметрів ДМАТ з іММЛШ, хоча сила зв’язків була дуже слабкою. Разом з тим, було виявлено досить сильні кореляції з іММЛШ комбінацій середньодобового САТ з КДР (r=0,47; p<0,001) і середньоденного САТ з КДР (r=0,50; p<0,001), що дозволяє використовувати їх для розрахунку адекватної маси міокарда лівого шлуночка, особливо у осіб з гіпертензією білого халата чи офісною гіпотензією. Ключові слова: адекватна маса міокарда лівого шлуночка, добове моніторування артеріального тиску, прогнозування. С.Э. Лозинский, В.Н. Жебель, О.Л. Старжинская ИСПОЛЬЗОВАНИЕ СУТОЧНОГО МОНИТОРИРОВАНИЯ АРТЕРИАЛЬНОГО ДАВЛЕНИЯ ДЛЯ ПРОГНОЗИРОВАНИЯ АДЕКВАТНОЙ МАССЫ ЛЕВОГО ЖЕЛУДОЧКА У НОРМОТЕНЗИВНЫХ И ГИПЕРТЕНЗИВНЫХ ПАЦИЕНТОВ Обследовано 200 человек (72 женщины и 128 мужчин), из которых у 164 по результатам СМАД выявлялась гипертензия, а у 36 АД было нормальным. Было установлено, что комбинация показателей офисного систолического АД и конечного диастолического размера (КДР) левого желудочка хорошо коррелирует с индексом массы левого желудочка (r=0,48; p <0,001). Корреляционным анализом выявлены ассоциации многих параметров суточного мониторирования АД с иММЛЖ, хотя сила связей была очень слабой. Вместе с тем, были обнаружены достаточно сильные корреляции с иММЛЖ комбинаций среднесуточного САД с КДР (r=0,47; p <0,001) и среднедневного САД с КДР (r =0,50; p <0,001), что позволяет использовать их для расчёта адекватной массы миокарда левого желудочка, особенно у лиц с гипертензией белого халата или офисной гипотензией. Ключевые слова: адекватная масса миокарда левого желудочка, суточное мониторирование артериального давления, прогнозирование. S.E. Lozinsky, V.M. Zhebel, O.L. Starzhynska USE OF AMBULATORY BLOOD PRESSURE MONITORING TO PREDICT AN APPROPRIATE LEFT VENTRICULAR MASS IN NORMOTENSIVE AND HYPERTENSIVE PATIENTS 200 persons (72 women and 128 men) were observed,164 of them were hypertensive according theresults of ABPM, and in 36 BP was normal. It was found that the combination of office systolic blood pressure (SBP) and end-diastolic diameter of left ventricle (EDD) correlated well with the left ventricular mass index (r=0,48; p<0,001). The correlation analysis also revealed associations of many ABPM parameters with LVMI, although the strength of these correlations was very weak. However, fairly strong correlations of combinations of mean daily SBPґEDD (r=0,47; p<0,001) and meanSBPґEDD (r=0,50; p<0,001)with left ventricular mass index were discovered. These findings can be used to calculate an appropriate left ventricular mass, especially in patients with white-coat hypertension or office hypotension. Key words: appropriate left ventricular mass, ambulatory blood pressure monitoring, prognosis. Поступила 18.12.12