Гістологічна структура м’язової тканини й ультраструктурна характеристика ендотеліоцитів капілярів за умов експериментальної ішемії - Салютін, Р.В.; Паляниця, С.С.; Соколов, М.Ф.; Сірман, В.М.; Лобинцева, Г.С. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616-005.4-092.4:843:615.387 Р.В. Салютін, С.С. Паляниця, М.Ф. Соколов, В.М. Сірман, Г.С. Лобинцева Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України, м. Київ ГІСТОЛОГІЧНА СТРУКТУРА М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ Й УЛЬТРАСТРУКТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЕНДОТЕЛІОЦИТІВ КАПІЛЯРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ІШЕМІЇ Результати проведеного експериментального дослідження свідчать про негативний вплив ішемічного ураження на стан м’язової тканини та складову частину капілярного русла ендотеліоцит. Ішемічний стан обумовлює розвиток дегенеративно-дистрофічної перебудови міосимпласта з наступним його фіброзуванням, призводить до руйнації енергетично-пластичних структур ендотеліоцитів капілярів, а в подальшму до їх функціональної неспроможності. Компенсаторна реакція, ознаки якої фіксуються на 25-ту добу експерименту, має теоретичну і практичну значущість, особливо в аспекті її посилення шляхом клітинної стимуляції. Ключові слова: ішемія, капіляр, ендотеліоцит, м’язова тканина. Р.В. Салютин, С.С. Паляница, Н.Ф. Соколов, В.М. Сирман, Г.С. Лобынцева ГИСТОЛОГИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА МЫШЕЧНОЙ ТКАНИ И УЛЬТРАСТРУКТУРНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭНДОТЕЛИОЦИТОВ КАПИЛЛЯРОВ В УСЛОВИЯХ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЙ ИШЕМИИ Результаты проведённого экспериментального исследования свидетельствуют о негативном влиянии ишемического поражения на состояние мышечной ткани и составную часть капиллярного русла эндотелиоцит. Ишемическое состояние определяет развитие дегенеративно-дис трофической перестройки миосимпласта с последующим его фиброзированием, приводит к разрушению энергетически-пластичных структур эндотелиоцитов капилляров, а в последующем к их функциональной несостоятельности. Компенсаторная реакция, признаки которой фиксируются на 25-е сутки эксперимента, имеет теоретическую и практическую значимость, особенно в аспекте её усиления путём клеточной стимуляции. Ключевые слова: ишемия, капилляр, эндотелиоцит, мышечная ткань. R.V. Salyutin, S.S. Palianytsia, M.F. Sokolov, V.M. Sirman, G.S. Lobynceva HISTOLOGICAL STRUCTURE OF MUSCULAR TISSUE AND ULTRASTRUCTURAL DESCRIPTION OF ENDOTHELIOCYTES CAPILLARIES BY EXPERIMENTAL ISCHEMIA The results of the conducted experimental research testify of negative influence on the state of ischemic defeat of muscle tissue and component part of capillary river-bed endotheliocyte. The ischemic condition determines development of degenerative-dystrophic myosymplasts alteration with the following fibrosis him and destructions power-plastic structures of capillaries endotheliocytes, stipulating their functional insolvency. Compensatory reaction the signs of which are fixed on a 25 day of experiment has theoretical and practical meaningfulness, especially in the aspect of its strengthening by cellular stimulation. Key words: ischemia, capillary, endotheliocyte, muscle tissue. Поступила 03.12.12