Патоморфологічні особливості туберкульозного та Епштейна-Барр вірусного ураження ЦНС у ВІЛ-інфікованих - Бондаренко, А.В. (Експериментальна і клінічна медицина)
УДК 616.98:578.828ВИЧ:616.8-091 А.В. Бондаренко Харківський національний медичний університет ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТУБЕРКУЛЬОЗНОГО ТА ЕПШТЕЙНА-БАРР ВІРУСНОГО УРАЖЕННЯ ЦНС У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ Наведено результати гістологічного дослідження тканини головного мозку й мозкових оболонок з мікобактерією туберкульозу і Епштейна-Барр вірусними ураженнями ЦНС у ВІЛ-інфікованих осіб. Морфологічне дослідження виявило суттєві зміни в тканинах. Специфічність змін залежить від збудника, з яким поєднується ВІЛ-інфекція. Однак ураження в першу чергу обумовлені змінами гематоенцефалічного бар’єра, пов’язани ми з дією ВІЛ. Ключові слова: ВІЛ-інфекція, МБТ-інфекція, ВЕБ-інфекція, тканина головного мозку, тканина мозкових оболонок. А.В. Бондаренко ПАТОМОРФОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ТУБЕРКУЛЕЗНОГО И ЭПШТЕЙНА-БАРР ВИРУСНО ГО ПОРАЖЕНИЯ ЦНС У ВИЧ-ИНФИЦИРОВАННЫХ Приведены результаты гистологического исследования ткани головного мозга и мозговых оболочек с микобактерией туберкулеза и Эпштейна-Барр вирусными поражениями ЦНС у ВИЧ-инфи цированных лиц. Морфологическое исследование выявило существенные изменения в тканях. Специфичность изменений во многом зависит от возбудителя-оппортуниста. Однако повреждения в первую очередь обусловлены изменениями гематоэнцефалического барьера, связанными с действием ВИЧ. Ключевые слова: ВИЧ-инфекция, МБТ-инфекция, ВЕБ-инфекция, ткань головного мозга, ткань мозговых оболочек. A.V. Bondarenko PATHOMORPHOLOGICAL FEATURES OF THE TUBERCULOSIS AND EPSTEIN-BARR VIRUS LESIONS OF CNS IN HIV-INFECTED The results of histological examination of brain tissue and meninges with MBT and EBV lesions of the CNS in HIV-infected persons are presented. Morphological study revealed significant changes in the tissues. Specificity of the changes depends to a large extent on the pathogen-opportunist. However, damages are conditioned, first of all, by the changes of hematoencephalic barrier, related to the action of HIV. Key words: HIV-infection, MBT-infection, EBV-infection, brain tissue, meninges tissue. Поступила 25.03.14