Особливості епідемічного процесу сальмонельозної інфекції в Україні - Бубало, В.О. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 579:616.9: 612.017 В.О. Бубало Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України, м. Київ ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІЧНОГО ПРОЦЕСУ САЛЬМОНЕЛЬОЗНОЇ ІНФЕКЦІЇ В УКРАЇНІ Проведено вивчення факторiв епідемічного процесу сальмонельозної інфекції в Україні за останні 10 років. Захворювання має широке розповсюдження, призводить до формування різних ускладнень і до великих економічних збитків. Розвиток епідемічної ситуації сальмонельозної інфекції залежить від соціальних, гігієнічних, мікробіоло -гічних факторів. Ключові слова: рід Salmonella, персистенція бактерій, сальмонельозне носійство. В.А. Бубало ОСОБЕННОСТИ ЭПИДЕМИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА САЛЬМОНЕЛЛЁЗНОЙ ИНФЕКЦИИ В УКРАИНЕ Изучены особенности эпидемического процесса сальмонеллёза в Украине. Заболевание имеет широкое распространение, приводит к формированию различных осложнений и большим экономическим потерям. Развитие эпидемической ситуации сальмонеллёзной инфекции зависит от социальных, гигиенических, микробиологических факторов. Ключевые слова: род Salmonella, персистенция бактерий, сальмонеллёзное носительство. V.O. Bubalo FEATURES OF SALMONELLA INFECTION EPIDEMIC PROCESS IN UKRAINE Тhe factors of salmonella epidemic process in Ukraine were studied. The disease is widespread, resulting in the formation of various complications and great economic losses. Spread of the epidemic salmonella infection depends on the social, hygienic, microbiological factors. Key words: genus Salmonella, persistence of bacteria, salmonella carrier. Поступила 29.10.13