Оцінка ефективності комплексного лікування хворих з хронічним генералізованим пародонтитом на тлі червоного плоского лишаю моніторуванням показників локального імунітету - Єлісєєва, О.В.; Соколова, І.І. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.314.17-008.1-036.12+616.516]-08-036.8:612.017.1 О.В. Єлісєєва, І.І. Соколова Харківський національний медичний університет ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ХРОНІЧНИМ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ НА ТЛІ ЧЕРВОНОГО ПЛОСКОГО ЛИШАЮ МОНІТОРУВАННЯМ ПОКАЗНИКІВ ЛОКАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ Вивчено стан імунітету ротової порожнини у пацієнтів із хронічним генералізованим пародонтитом на тлі червоного плоского лишаю як одного із можливих об’єктивних критеріїв якості лікування. Успішне лікування хворих за розробленою нами схемою («Лізомукоїд», «Лісобакт», плівки, що містять лізоцим) супроводжується відновленням показників місцевого неспецифічного імунітету ротової порожнини: активності лізо-циму і бета-лізинів, концентрації С3 компоненти комплементу, а також нормалізацією рівня SIgA як безпосередньо після закінчення курсу, так і через 3 місяці після завершення терапії. Ключові слова: червоний плоский лишай, імунітет порожнини рота, плівки, що містять лізоцим. О.В. Елисеева, И.И. Соколова ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛЕЧЕНИЯ БОЛЬНЫХ С ХРОНИЧЕСКИМ ГЕНЕРАЛИЗОВАННЫМ ПАРОДОНТИТОМ НА ФОНЕ КРАСНОГО ПЛОСКОГО ЛИШАЯ МОНИТОРИРОВАНИЕМ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ЛОКАЛЬНОГО ИММУНИТЕТА Изучено состояние иммунитета полости рта у пациентов с хроническим генерализованным пародонтитом на фоне красного плоского лишая как одного из возможных объективных критериев качества лечения. Успешное лечение больных по разработанной нами схеме («Лизомукоид», «Лисобакт», лизоцимсодержащие плёнки) сопровождается восстановлением показателей местного неспецифического иммунитета полости рта: активности лизоцима и бета-лизинов, концентрации С3 компоненты комлемента, а также нормализацией уровня SIgA как непосредственно после окончания курса, так и через 3 месяца после завершения терапии. Ключевые слова: красный плоский лишай, иммунитет полости рта, лизоцимсодержащие средства. O.V. Yeliseyeva, I.I. Sokolova EFFECTIVENESS EVALUATION OF COMPREHENSIVE TREATMENT OF PATIENTS WITH CHRONIC GENERALIZED PERIODONTITIS ASSOCIATED WITH ORAL LICHEN PLANUS BY MONITORING LOCAL IMMUNITY INDICES The state of the oral cavity immunity of patients with chronicle generalized periodontitis together with oral lichen planus has been examined as one of the possible objective criterion of the treatment quality. Successful treatment of patients according to the worked out scheme («Lizomukoid», «Lisobakt», lysozyme containing films) is accompanied by restoration of the local non-specific immunity characteristics of the oral cavity - lysozyme and beta-lysine activity, C3 fragment complement concentration, and also SIgA level normalization just after the end of the course of treatment and in 3 months after the therapy. Key words: oral lichen planus, oral cavity immunity, lysozyme containing medicine. Поступила 17.01.14