Хірургічне лікування хондромаляцій суглобового хряща колінного суглоба - Літовченко, А.В.; Березка, М.І.; Мірошниченко, О.В.; Гуліда, М.О. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.72-018.3-007.233-089 А.В. Літовченко, М.І. Березка, О.В. Мірошниченко, М.О. Гуліда* Харківський національний медичний університет *КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», м. Харків ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ХОНДРОМАЛЯЦІЙ СУГЛОБОВОГО ХРЯЩА КОЛІННОГО СУГЛОБА Запропонована артроскопічна хірургічна технологія лікування хворих з хондро-маляцією суглобового хряща колінного суглоба. Проведена порівняльна оцінка клінічної ефективності артроскопічної тунелізації кістково-мозкової порожнини при хондромаляції 3-го та 4-го ступеня. Обґрунтована доцільність і розроблені показання до артроскопічної тунелізації кістково-мозкової порожнини при хондромаляції. Ключові слова: колінний суглоб, ушкодження суглобового хряща, артроскопічна тунелізація кістково-мозкової порожнини. А.В. Литовченко, Н.И. Берёзка, Е.В. Мирошниченко, М.О. Гулида ХИРУРГИЧЕСКОЕ ЛЕЧЕНИЕ ХОНДРОМАЛЯЦИЙ СУСТАВНОГО ХРЯЩА КОЛЕННОГО СУСТАВА Предложена артроскопическая хирургическая технология лечения больных с хондромаляцией суставного хряща. Проведена сравнительная оценка клинической эффективности артроскопической туннелизации костно-мозговой полости при хондромаляции 3-й и 4-й степени. Обоснована целесообразность и разработаны показания к артроскопической туннелизации костно-мозговой полости при хондромаляции. Ключевые слова: коленный сустав, повреждённый суставной хрящ, артроскопическая туннелизация костно-мозговой полости. A.V. Litovchenko, M.I. Berezka, O.V. Miroshnichenko, M.O. Gulida SURGICAL TREATMENT OF CHONDROMALACIA OF THE ARTICULAR CARTILAGE OF KNEE Proposed arthroscopic surgical technique of treating patients with chondromalacia of the articular cartilage. A comparative evaluation of the clinical efficacy of arthroscopic through microfracturing medullary cavity with chondromalacia grade 3 and 4. Substantiated expediency and indications for arthroscopic through microfracturing medullary cavity with chondromalacia. Key words: knee, articular cartilage, arthroscopic through microfracturing medullary cavity. Поступила 19.02.14