Фактори, які впливають на розвиток порушень обміну ксантинів у хворих на хронічну серцеву недостатність з та без супутньої хронічної хвороби нирок - Коломієць, М.В. (Експериментальна і клінічна медицина, 2013)
УДК 616.12-008.46-036.12-092:616.61-036.12:547.857.4 М.В. Коломієць Харківська медична академія післядипломної освіти ФАКТОРИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗВИТОК ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ КСАНТИНІВ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНУ СЕРЦЕВУ НЕДОСТАТНІСТЬ З ТА БЕЗ СУПУТНЬОЇ ХРОНІЧНОЇ ХВОРОБИ НИРОК Проведено аналіз ролі факторів, що впливають на розвиток порушень обміну ксантинів у хворих з хронічною серцевою недостатністю і хронічною хворобою нирок. Виявлено взаємозв’язок рівнів сечової кислоти з розвитком і прогресуванням артеріальної гіпертензії, зі стадією хронічної серцевої недостатності, функціональним класом, а також фракцією викиду лівого шлуночка. Вивчено вплив супутньої хронічної хвороби нирок на ступінь гіперурикемії. Ключові слова: гіперурикемія, артеріальна гіпертензія, хронічна серцева недо-статність, хронічна хвороба нирок. М.В. Коломиец ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА РАЗВИТИЕ НАРУШЕНИЙ ОБМЕНА КСАНТИНОВ У БОЛЬНЫХ ХРОНИЧЕСКОЙ СЕРДЕЧНОЙ НЕДОСТАТОЧНОСТЬЮ С И БЕЗ СОПУТСТВУЮЩЕЙ ХРОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНИ ПОЧЕК Проведён анализ роли факторов, влияющих на развитие нарушений обмена ксантинов у больных хронической сердечной недостаточностью и хронической болезнью почек. Выявлена взаимосвязь уровней мочевой кислоты с развитием и прогрессированием артериальной гипертензии, со стадией хронической сердечной недостаточности, функциональным классом, а также фракцией выброса левого желудочка. Изучено влияние сопутствующей хронической болезни почек на степень гиперурикемии. Ключевые слова: гиперурикемия, артериальная гипертензия, хроническая сердечная недо-статочность, хроническая болезнь почек. M.V. Kolomyets FACTORS INFLUENCING THE DEVELOPMENT OF XANTHINE METABOLISM VIOLATION IN PATIENTS WITH CHRONIC HEART FAILURE WITH AND WITHOUT CONCOMITANT CHRONIC KIDNEY DISEASE In the article the role of factors, influencing the development of xanthine metabolism violation in patients with chronic heart failure with and without concomitant chronic kidney disease has been analyzed. The results of the study showed the association between serum uric acid levels, development and progression of hypertension, stage of CHF, functional class and left ventricular ejection fraction. The influence of the concomitant CKD on the severity of hyperuricemia has also been studied. Key words: hyperuricemia, hypertension, chronic heart failure, chronic kidney disease. Поступила 28.08.13