Ефективність медіастинальної лімфодисекції в залежності від експресії kі-67 у первинній пухлині хворих з І-ІІ стадіями недрібноклітинного раку легенів - Колеснік, О.П. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.24-006.4:[616.27:616.428]-036.2-006.4.-089 О.П. Колеснік Запорізький державний медичний університет ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕДІАСТИНАЛЬНОЇ ЛІМФОДИСЕКЦІЇ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЕКСПРЕСІЇ KІ-67 У ПЕРВИННІЙ ПУХЛИНІ ХВОРИХ З І-ІІ СТАДІЯМИ НЕДРІБНОКЛІТИННОГО РАКУ ЛЕГЕНІВ Обстежено 216 хворих із І-ІІ стадіями недрібноклітинного раку легенів. Усі хворі були прооперовані в обсязі лобектомії або пневмонектомії. За рівнем лімфодисекції всіх хворих розподілили на групи з неповною медіастинальною лімфодисекцією (НПМЛД) і повною систематичною медіастинальною лімфодисекцію (ПСМЛД). У хворих, яким виконано НПМЛД, при рівні проліферативної активності і 25 % клітин значно вище рівень смертності, ніж у хворих з високою проліферативною активністю в пухлині, яким виконано ПСМЛД (р<0,01). Ефективність різних об’ємів лімфодисекції значно різниться у хворих в залежності від віку, статі, критерію Т, N, локалізації та розміру пухлини, виду проведеного оперативного лікування, індексу маси тіла, стадії захворювання та наявності інтраперикардіальної перев’язки судин кореня легені. Зроблено висновок, що ефективність лімфодисекції у хворих з ранніми стадіями НДКРЛ залежить від проліферативної активності пухлини. Причому у хворих з високим рівнем експресії Ki-67 виконання ПСМЛД значно покращує виживаність, за виключенням хворих з невеликим розміром пухлини (< 3 см), яким виконується лобектомія. Ключові слова: недрібноклітинний рак легенів, проліферація, лімфодисекція, виживаність. А.П. Колесник ЭФФЕКТИВНОСТЬ МЕДИАСТИНАЛЬНОЙ ЛИМФОДИССЕКЦИИ В ЗАВИСИМОСТИ ОТ ЭКСПРЕССИИ Kі-67 В ПЕРВИЧНОЙ ОПУХОЛИ Обследовано 216 больных с I-II стадиями немелкоклеточного рака лёгких. Все больные были прооперированы в объёме лобэктомии или пневмонэктомии. По уровню лимфодиссекции все больные разделены на группы с неполной медиастинальной лимфодисекцией (НПМЛД) и полной систематической медиастинальной лимфодиссекцией (ПСМЛД). У больных, которым выполнено НПМЛД, при уровне пролиферативной активности і 25 % клеток значительно выше уровень смертности, чем у больных с высокой пролиферативной активностью в опухоли, которым выполнено ПСМЛД (р<0,01). Эффективность различных объёмов лимфодиссекции значительно различается у больных в зависимости от возраста, пола, критерия Т, N, локализации и размера опухоли, вида проведённого оперативного лечения, индекса массы тела, стадии заболевания и наличия интраперикардиальной перевязки сосудов корня лёгкого. Сделан вывод, что эффективность лимфодиссекции у больных с ранними стадиями НМКРЛ зависит от пролиферативной активности опухоли. Причём у больных с высоким уровнем экспрессии Ki-67 выполнение ПСМЛД значительно улучшает выживаемость, исключая больных с небольшим размером опухоли (< 3 см), которым выполняется лобэктомия. Ключевые слова: немелкоклеточный рак лёгких, пролиферация, лимфодиссекция, выжи-ваемость . A.P. Kolesnik MEDIASTINAL LYMPH-NODE DISSECTION EFFICIENCY DEPENDING ON THE EXPRESSION OF Ki-67 IN PRIMARY TUMOR It was conducted 216 patients with stage I-II non-small cell lung cancer. All patients were treated in the amount of lobectomy or pneumonectomy. By level lymph-node dissection all patients were divided into a group with incomplete mediastinal lymph-node dissection (IMLD), and a systematic mediastinal lymph-node dissection (SMLD). Patients who underwent IMLD proliferative activity at a level і 25 % of the cells is significantly higher mortality rate than patients with high proliferative activity in the tumor, which holds SMLD (p<0.01). The effectiveness of different volumes lymph-node dissection significantly different in patients according to age, gender T , N, location and size of the tumor, the type of surgical treatment, body mass index, stage of disease and the presence of intrapericardial ligation of vessels of the lung root. Thus, the efficiency lymph-node dissection in patients with early stage of NSCLC depends on proliferative activity of the tumor. Moreover, in patients with high expression of Ki-67 implementation SMLD significantly improves survival, excluding patients with a small tumor size (< 3 cm), which is performed lobectomy. Key words: non-small cell lung cancer, proliferation, lymph-node dissection, survival. Поступила 23.10.13