Клинико-психопатологический анализ структуры маниакального эпизода биполярного аффективного расстройства у больных с суицидальным поведением - Тахташова, Д.Р. (Експериментальна і клінічна медицина, 2014)
УДК 616.89:616.89-008.441.44-07-2.8-092 Д.Р. Тахташова ГУ «Институт неврологии, психиатрии и наркологии НАМН Украины», г. Харьков КЛИНИКО-ПСИХОПАТОЛОГИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ СТРУКТУРЫ МАНИАКАЛЬНОГО ЭПИЗОДА БИПОЛЯРНОГО АФФЕКТИВНОГО РАССТРОЙСТВА У БОЛЬНЫХ С СУИЦИДАЛЬНЫМ ПОВЕДЕНИЕМ Обследован 71 больной с маниакальным эпизодом биполярных аффективных расстройств (БАР) с суицидальным поведением и без такового. Проанализированы особенности суицидального поведения при маниакальном эпизоде БАР. На основании клинического анализа выделены основные клинико-психопатологические особенности и описана феноменология маниакальной стадии БАР, сопровождающейся суици-дальным поведением. Представленные результаты могут быть использованы для диагностики и профилактики суицидальной активности при данной психопатологии. Ключевые слова: биполярное аффективное расстройство, маниакальный эпизод, клинико-психопатологическая структура, суицидальное поведение . КЛІНІКО-ПСИХОПАТОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ СТРУКТУРИ МАНІАКАЛЬНОГО ЕПІЗОДУ БІПОЛЯРНОГО АФЕКТИВНОГО РОЗЛАДУ У ХВОРИХ З СУЇЦИДАЛЬНОЮ ПОВЕДІНКОЮ Обстежений 71 хворий з маніакальним епізодом біполярних афективних розладів (БАР) з суїцидальною поведінкою та без неї. Проаналізовано особливості суїцидальної поведінки при маніакальному епізоді БАР. На підставі клінічного аналізу виділено основні клініко-психопатологічні особливості та описана феноменологія маніакального епізоду БАР, що супроводжується суїци-дальною поведінкою. Отримані результати можуть бути використані в якості критеріїв діагностики та мішеней профілактики суїцидальної активності при даній психопатології. Ключові слова: біполярний афективний розлад, маніакальний епізод, клініко-психопатологічна структура, суїцидальна поведінка. D.R. Takhtashova CLINICAL-PSYCHOPATHOLOGICAL ANALYSIS OF THE STRUCTURE OF MANIACAL EPISODE BIPOLAR AFFECTIVE DISORDER IN PATIENTS WITH SUICIDAL BEHAVIOR Seventy one patients with a maniacal episode of bipolar affective disorder (BAR) with a suicidal behavior and without signs of a suicidal behavior (the control group). On the base of a clinical analysis the main clinical-psychopathological peculiarities were defined and phenomenology was described for the maniacal BAD stage accompanied by a suicidal behavior. The results presented could be used to diagnose and prevent suicidal activities in this psychopathology. Key words: bipolar affective disorder, maniacal episode, clinical-psychopathological structure, suicidal behavior. Поступила 22.01.14